Waarom vogels onder zonnepanelen een probleem vormen

Zonnepanelen hebben vrijwel altijd wat ruimte tussen dak en paneel. Dit heeft een aantal redenen, die vooral met ventilatie te maken hebben. Nu wil het wel eens gebeuren dat er kraaien onder zonnepanelen of duiven onder zonnepanelen gaan zitten. Niet zo een probleem zou je denken, maar niks is minder waar. Vogels onder je panelen kunnen voor flinke problemen zorgen die je op het eerste ogenblik misschien niet zou bedenken.

Vogelpoep

Een groot probleem is de poep van de vogels. Als de vogels een nestje bouwen onder je panelen zal het een af en aan vliegen van vogels zijn en die poepen natuurlijk wel eens. Hoewel er echt wel eens vogelpoep op je zonnepanelen zal komen, wordt dat door een nestje nog wel een stukje meer. De poep houdt logischerwijs een deel van het zonlicht tegen en dat is slecht voor de opbrengst van je panelen. Doordat er minder licht op de zonnecellen kan komen, wordt er minder stroom opgewekt en dat is zonde van de potentiële opbrengst. Maar ook is de poep licht zuur en als de vogels in het nest dus poepen onder je zonnepanelen, dan kan het goed zijn dat dit de bedrading zal aantasten van je panelen. Dit kan er voor zorgen dat de opgewekte stroom niet meer effectief naar het net wordt vervoerd en daardoor dus minder oplevert. Maar ook is het problematisch dat je een verhoogde kans op kortsluiting kan krijgen en dat verhoogt dus, zeker in combinatie met een houten nestje, de kans op brand op je dak.

Verlaten nest

Ook een probleem, maar dan voor de vogel, is dat de temperatuur stijgt. Een vogel bouwt zo’n nest vaak in de vroege lente. De temperatuur is in die ruimte dan prettig voor de vogel en het lijkt dan een zeer geschikte plek voor een nest. Maar naarmate de zomer zijn intree maakt stijgt de temperatuur. Het wordt te warm om te leven voor de vogels en ze laten hun nest met eieren achter, waar de eieren zullen koken in hun schaal, wat dus erg zielig is voor de dieren.

Protectie

Wat je kan doen om dit te voorkomen is als het ware tralies bouwen om je panelen. Aan de rand maak je palletjes die te dicht op elkaar staan voor de vogels om er nog bij te kunnen. De wind kan er dan nog wel langs, waardoor de afsluiting geen probleem zal zijn voor je ventilatie.