Een eigen rotstuintje (laten) aanleggen

Als de Alpen en andere bergachtige streken jouw favoriete vakantiebestemming zijn, haal ze dan in huis! Dat wil zeggen, een kleine miniatuurversie ervan. Een rotstuintje is een sieraad voor elke Hollandse eigenaar van een platte tuin.

Het is niet moeilijk om zelf een aantrekkelijk stukje rotslandschap met bergplanten aan te leggen. Natuurlijk kan je dit ook uitbesteden; kijk bijvoorbeeld op www.degroothoveniers.nl voor een eersteklas tuinaanleg. Een mooie rotstuin leg je zó aan.

Stenen en aarde

Het aantrekkelijke driedimensionale aspect van een rotstuintje ontstaat door het stapelen van grote en kleine natuurstenen. In de kleine terrasjes en in de rotsspleten verwerk je de plantaarde waarin de rotsplantjes komen te staan. Gebruik een goed waterdoorlatend bodemmengsel met veel zand erdoor gemengd, en dek de aarde na het planten af met steenslag. Houd er rekening mee dat de rotspartij niet te steil mag zijn, anders kunnen kleine steentjes en aarde snel wegspoelen en wegwaaien.

Grote planten

Onderin het rotstuintje mogen wat grotere planten komen te staan. Kies planten die aangepast zijn op de ruige, winderige en vaak droge omstandigheden van de bergen. Denk aan bloemplanten (gentianen, herfsttijloos, irissen, alpenakelei en anjers). Ook hemelsleutels, lavendel en lage naaldboompjes doen het goed onderin de rotstuin. Stel zelf een aantrekkelijk kleurenschema vast voor deze planten, of laat dat over aan de professional die je tuinaanleg verzorgt.

Kleine planten

Tussen de hoogste rotsen is niet voldoende vocht en aarde voor grote planten. Hier zet je de de typische, kruipende rotsplantjes, die elk hun eigen unieke bloeiwijze en bladvorm hebben. De kleinbladige Sedumsoorten en de rozetvormende Sempervivums zijn verkrijgbaar in honderden varianten. Verder doen de prachtig bloeiende Saxifraga, wildemanskruid, kruiptijm, asters, klokjesbloem en parelkruid het uitstekend bovenaan een rotstuintje.

Waterpartijen

Wil je het stromende smeltwater van een gletsjer of een kabbelend bergbeekje nabootsen? Dat is mogelijk met een modern waterpompje. Die kan een beekloopje en zelfs een kleine waterval aandrijven, en is niet duur. Ook een rotsvijvertje, omringd met mooie natuurlijke stenen en siergrassen, is een prachtige toevoeging aan je persoonlijke stukje Alpen.

Tuinmeubilair    

Om maximaal te genieten van je kersverse rotstuintje is een mooi terras met loungeset een geweldige aankoop. Je kunt wat de stijl betreft een paar kanten op. Kies voor het ruwe, donkere hout van Oostenrijkse berghutten, of voor de verfijnde, sobere tinten van de Scandinavische fjorden. Ook loungebanken van grove, gevlochten (imitatie)wilgentenen met licht textiel doen het uitstekend. En onder een houten overkapping met tuinscherm kan je zelfs nog buiten ontspannen als het weer in de ‘bergen’ minder mooi is.