Fabels over zonnepanelen

Nederland beschikt inmiddels over minstens 1,5 miljoen woningen met duurzame zonnepanelen. Enorm veel. Dat is niet voor niets. Zonnepanelen zijn namelijk niet enkel goed voor het milieu, maar ook goed voor jouw portemonnee. Helaas gaan er nog regelmatig fabels in de rondte over zonnepanelen.

Zodra er sprake is van een opkomende trend, zullen er altijd meningen verspreid worden. Zo ook over zonnepanelen. Helaas worden veel meningen aangevuld met fabels. Dit leidt tot een verspreiding van onterechte leugens over zonnepanelen, waardoor de prachtige apparaten in een slecht daglicht worden gezet. Om dit te voorkomen, ontkrachten wij in dit artikel zeven uitspraken. 

“In Nederland schijnt er niet voldoende zon, waardoor zonnepanelen ongunstig zijn.”

Hoogstwaarschijnlijk schijnt de zon in Afrika meer dan in Nederland, al hoeft dit niet direct te betekenen dat zonnepanelen installeren ongunstig is. Zonnepanelen gebruiken namelijk het licht, niet de warmte. Hierdoor zal er ook energie worden opgewekt op een bewolkte dag. Gedurende de zomer zal er echter wel meer energie opgewekt worden, doordat er sprake is van langere dagen met meer lichturen. 

“Je kunt beter wachten tot de technologie is verbeterd.”

We leven in een gedigitaliseerde wereld, waardoor er voortdurend ontwikkelingen plaatsvinden. Ook rondom de zonnepanelen. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat het verstandiger is om nog ‘even’ te wachten met zonnepanelen kopen. Bewoners streven namelijk naar het rendement, terwijl de panelen momenteel enorm rendabel zijn. Door het wachten, zul je een behoorlijke besparing mislopen. Daarnaast zal de terugverdientijd oplopen, zodra de salderingstijd wordt afgebouwd. Hoe eerder je de zonnepanelen koopt, hoe eerder de panelen zijn terugverdiend. 

“Zonnepanelen hebben veel onderhoud nodig.”

Vrijwel alle zonnepanelen zijn voorzien van een vuilafstotende coating. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de zonnepanelen op kort termijn erg vuil worden. Daarnaast zijn de panelen schuin bevestigd, waardoor een regenbui het meeste vuil in korte tijd zal wegspoelen. Op die manier zullen de zonnepanelen nauwelijks onderhoud vergen.