Taxus haag als groenblijvende haag in de tuin

Wanneer u de tuin gaat inrichten of toe bent aan iets nieuws kunt u wel wat tips en hulp gebruiken. Zit u dicht bij een openbare weg, hebt u een twee-onder-één-kap woning of wilt u gewoon wat extra privacy dan is een taxus haag aanplanten een goed idee. Het zier er in ieder geval veel fraaier uit dan een saaie schutting of een gemetseld muurtje. Met een taxushaag kunt u het hele jaar door genieten van een groene muur want de coniferensoort is winterhard. Dat betekent dat het geen naalden verliest. De taxus Baccata kent een dichte begroeiing en kan behoorlijke hoogtes bereiken. Vier meter is geen uitzondering. Daardoor is het geschikt voor het creëren van een hoge haag maar ook een laag hegje met de taxus Baccata is uiteraard mogelijk. 

Voordelen taxus haag

Behalve dat een taxus winterhard is en daardoor de 1,5 centimeter lange naalden niet verliest heeft het nog veel meer voordelen. Het is geschikt voor iedere snoeivorm, heeft weinig onderhoud nodig en kan op iedere standplaats worden aangeplant. Zorg er wel voor dat de bodem goed gedraineerd is want de wortels houden niet van teveel vocht. Hierdoor bestaat er kans op wortelrot. Door de grond goed om te spitten alvorens u de taxushaag aan gaat planten kan neerslag en grondvocht voldoende afwateren. Het allergrootste voordeel van een taxushaag is het snoeiafval. Klinkt misschien een beetje gek, maar de taxus bevat stoffen die gebruikt worden bij chemotherapie. Hierdoor draagt u met een taxus haag uw steentje bij aan de bestrijding van kanker.

Taxus haag verzorgen

Om een taxus haag goed in vorm te houden en de groei te stimuleren kunt u deze het beste 2 maal per jaar snoeien. De beste periodes hiervoor zijn het einde van het voorjaar en wanneer de zomer op zijn einde loopt. Gebruik scherp snoeigereedschap en zorg ervoor dat het snoeien op een niet al te hete, bewolkte dag gebeurt om verbranding van de taxushaag te voorkomen. De taxus haag heeft na het aanplanten en tijdens droge periodes extra water nodig. Houd de grond lekker vochtig en geef water in de vroege ochtenduren.