We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. We hebben bijvoorbeeld lange periodes van extreme hitte. Ook krijgen we steeds vaker te maken met korte hevige regenbuien waardoor er een korte tijd veel water in onze tuinen terechtkomt. Wateroverlast in de tuin is dan ook een probleem dat steeds vaker voorkomt. Maar met de juiste maatregelen kun je de overlast tegengaan.
Oorzaken van wateroverlast in de tuin
Eén van de meest belangrijke oorzaken van wateroverlast in de tuin is dat de aarde het water niet goed weg kan verwerken. Dat kan komen doordat de grond is dichtgeslibd of omdat het water de grond lastig kan bereiken doordat de tuin compleet betegeld is. Goede grond en onbetegelde stukken tuin zijn dus een belangrijke basis om wateroverlast in je tuin tegen te gaan.
Oplossingen tegen wateroverlast in je tuin
Hoewel er vele wegen zijn die naar Rome leiden, zijn er een aantal oplossingen waarmee je in de meeste gevallen de wateroverlast in je tuin kunt oplossen:
Leg een drainagesysteem aan
Een goede manier om met water om te gaan is door het te managen. In de tuin betekent dat dat je een drainagesysteem aanlegt waardoor het water kan worden afgevoerd.
Een drainagesysteem bestaat vaak uit goten aan de weerszijde van de tuin waar het water in kan lopen. Om ervoor te zorgen dat het water daadwerkelijk in het drainagesysteem terechtkomt is het van belang dat de terras een klein beetje schuin afloopt. Water zoekt immers het laagste punt op.
Het drainagesysteem kun je op verschillende manieren het water laten afvoeren. Bijvoorbeeld naar een put of een sloot. Een andere manier, die zeker het overwegen waard is, is door het drainagesysteem op een ondergronds waterreservoir aan te sluiten.
Deze oplossing is ideaal omdat je twee vliegen in één klap vangt: je voert het regenwater af en je hebt een watervoorraad om de planten water te geven tijdens lange droge periodes.
Sluit een regenton op de dakgoot aan
Tijdens een hevige regenbui komt er veel water via het dak in de dakgoot en vervolgens in de tuin. Het is daarom aan te raden om een regenton op de dakgoot aan te sluiten. In een regenton kan je zomaar een paar honderd liter water opslaan dat je tijdens droge periodes kunt gebruiken om aan de planten te geven.
Betegel je tuin slechts gedeeltelijk
Betegelde tuinen zijn een belangrijke oorzaak van wateroverlast in de tuin. Het water kan lastig weglopen en al snel ontstaan er plassen in je tuin. Dat is dus een signaal dat het niet handig is om je tuin geheel te betegelen. Je kunt beter kiezen om slechts een deel te betegelen, bijvoorbeeld het terras en het looppad en de rest van de tuin van beplanting te voorzien. Op die manier kan de regen in de grond wegzakken en daarnaast zal de beplanting en deel van het water gebruiken om te kunnen groeien.
Meer oplossingen nodig?
Het tegengaan van wateroverlast in je tuin is in de basis niet zo lastig. Maar wanneer je het goed aan wilt pakken, is de expertise van een hovenier nodig. Heb je dus wateroverlast in je tuin? Vraag dan een hoveniersbedrijf om langs te komen en je van advies op maat te voorzien. Het zal de investering meer dan waard zijn. Alleen al omdat het je een hoop gedoe scheelt als je tuin niet meer blank komt te staan.
Tot slot: ga je binnenkort een nieuwe tuin laten aanleggen? Wees dan extra alert op oplossingen om wateroverlast te voorkomen. In het ontwerp van je tuin moet daar dus rekening mee gehouden worden. Wijs je hovenier hierop, al houdt een goede hovenier hier vanuit zichzelf rekening mee.